Spoštovani bralci!

Ni dvoma, da je medicina z vsakim dnem bolj pametna. Nove strategije diagnostike in terapije, umetna inteligenca, visoko specializirane terapije z gensko tehnologijo in druga visoka tehnologija so z velikimi koraki tudi že v medicini. A povsem drugo vprašanje je, ali je taka medicina tudi dosegljiva. Bodo vse te odlične rešitve na voljo tudi nam, ki jih bomo potrebovali? Komu je ta včasih pregrešno draga tehnologija namenjena? In če je ljudje ne bomo mogli koristiti, v čem je sploh njen smisel? Pričakovanja so velika v farmacevtski industriji, diagnostiki in zdravstveni administraciji. Kljub temu se ne smemo prehitro in preveč navduševati nad idejo vsemogočnega digitalnega zdravstva, pišemo v našem mini pripročniku, ki  smo ga v uredništvu izdali v začetku septembra in ga lahko brezplačno naročite tukaj

Danes je dan sepse, v univerzitetnih kliničnih centrih v Mariboru in Ljubljani zato potekajo strokovni posveti o tem, vse bolj perečem problemu. V eni od prihodnjih številk mu bomo posebno pozornost namenili tudi v Medicini danes.

Sicer pa se v uredništvu intenzivno pripravljamo na prihajajoče mednarodne kongrese. Letošnjo jesen bomo poročali s srečanja evropskih diabetologov (EADV), kongresa multiple skleroze (ECTRIMS) in evropskega onkološkega kongresa (ESMO). 

Vabljeni k branju naših vsebin!

Uredništvo Medicine danes

Spremljajte nas tudi na Facebooku in Twitterju ali pa poslušajte naš podkast!

(intervju) Ne primanjkuje nam robotov, primanjkuje nam urologov

Je še zadnja napaka ministrstva za zdravje nakup robota za operacije za UKC Ljubljana? Ob kar nekaj pomislekih o smiselnosti tega nakupa – v svetu klinike robote tudi že umikajo – smo se pogovarjali s kirurgom urologom Markom Zupančičem, predstojnikom urološkega oddelka v SB Slovenj Gradec, kjer opravijo (poleg Celja) največ uroloških operacij. Zupančič opozarja tudi na dolgoletno nepošteno in diskriminatorno financiranje, ko UKC Ljubljana za enake operacije dobi tretjino več plačila kot regionalne bolnišnice.

Raziskovalec Roman Jerala: Kaj, dodatek za tržnost? Nimamo. Dobimo plačo.


Sporočilo ste prejeli, ker ste prijavljeni v e-poštni seznam Medicina danes - pismo urednice.

. | Nastavitve prejemanja.

Potrebujete dodatna pojasnila in pomoč? Pišite nam na e-naslov zasebnost@finance.si.